Riverboatplakaten & Riverboatvinen 2020

Årets plakat koster 100,- (evt. plus porto) og måler 50x70cm. Bestil den på info@riverboat.dk

 

Riverboatplakaten 2020

En af de ypperste plakatkunstnere, vi har i dag.

Med disse ord beskrev tidligere leder af Plakatmuseet i Aarhus og medlem af dommerkomitéen i Riverboats plakatkonkurrence, Peder Stougaard, manden bag årets vinderplakat.

Vinderen er Finn Hjernøe fra Aarhus. Han er en af landets mest erfarne jazzplakat-kunstnere, og han har én gang tidligere vundet Riverboatkonkurrencen, nemlig i 2017.

80-årige Finn Hjernøe kunne desværre ikke selv være til stede, da plakaten blev kåret i Kedelhuset torsdag aften, da han tidligere på ugen blev hospitalsindlagt efter et grimt fald hjemme i sin lejlighed.

Han kunne dermed heller ikke høre den spontane begejstring, der bredte sig i Kedelhuset, da plakaten blev afsløret.

Den første banjo

Det er ikke første gang, dommerkomitéen har valgt en plakat med Hjejlen som motiv. Men det er første gang, at det er en banjo, der pryder plakaten.

Riverboat-koordinator Line-Marie Hougaard Dencker Simonsen kunne fortælle, at der i år kun var indsendt cirka halvdelen af det antal plakatforslag, der plejer at være.

- Men til gengæld var der rigtigt mange gode forslag, der blandede sig i toppen. Men der var ikke tvivl om, at det var plakaten her, der skulle vinde. Farverne er skarpe og plakaten har et fint grafisk udtryk.

- Og så er der banjoen. Jeg tror faktisk, at mange, der ser plakaten, vil tænke, at den er en hyldest til Kurt Heegaard, sagde hun med henvisning til Riverboats skaber, banjospilleren i Bourbon Street Jazzband, som døde sidste år.

Finn Hjernøe har gennem tiderne lavet mere end 50 plakater til jazz- festivaler i Aarhus og på Tunø.

Men når Peder Stougaard kalder Finn Hjernøe for en af de ypperste kunstnere herhjemme, så er det ikke kun på grund af hans jazzplakater. Det er for eksempel også Finn Hjernøe, der har lavet logoet til TV2, Dansk Håndboldforbund og til Musikhuset i Aarhus.

Jazz-stemning

Men Hjernøe har som nævnt en forkærlighed for jazzplakater, for han har en fortid som trækbasunist og var i sin med til at stifte jazzorkesteret Aarhus Fodvarmere, der siden skiftede navn til Arosia, og som gennem mange år også har spillet på Riverboat Jazz Festival.

- Jazzmusik kan noget, som for eksempel klassisk musik ikke rigtig kan på samme måde. Jazz kan skabe en stor fest, hvor alle kan være med. Det ser man jo helt tydeligt, når der er Riverboat Jazz Festival i Silkeborg. Det er både en festival, hvor jazzen er i højsædet, og samtidig er Riverboat en stor byfest. Og det er den glade stemning, som jeg gerne vil indfange, har Finn Hjernøe tidligere sagt til Midtjyllands Avis.

Årets Riverboatvin

Hvordan smager en rødvin, der går perfekt sammen med sol, sommer og liflig jazzmusik?

Spørgsmålet kan være svært at besvare på en mørk og kold aften i januar, men det var udfordringen for de knap 100 deltagere, der torsdag aften deltog i kåringen af årets Riverboat-vin i Kedelhuset.

For traditionen tro blev vinen, som skal bære etiketten med årets vinderplakat, fundet efter afsløringen af Finn Hjernøes flotte plakat med Hjejlen og den hvide banjo.

Tre lokale vinleverendører stillede hver med deres bud på en vin, der smager af jazz og sommer i Silkeborg.

Røde druer fra Vinspecialisten, Brødrene D og Kvickly var skænket i glassene til vinsmagningen, og så kunne kampen begyndte.

Tæt kamp

Det blev en tæt kamp om førstepladsen. Vindervinen fik 38 stemmer, nummer to fik 35 og vinen på plads nummer tre var der 17 deltagere, der satte kryds ved.

Det var Kvickly, der løb af med sejren. En mørk og krydret sag fra det californiske vinhus Lodi.

Vindervinden er fremstillet af zinfandel-druen. I Italien kaldes denne drue for primitivo, og det var netop den vin på andenpladsen - en italiener fra Brødrene D - også var lavet på.

Vinen på plads nummer tre var en sydafrikansk cabernet-sauvignon, som Ludovic Riauté fra Vinspecialisten anbefalede. Men den faldt ikke i jazzpublikummets smag.

- Jeg har jo vundet konkurrencen flere gange, så det er helt fint, at der nu kommer andre til, sagde han, da konkurrencen var afgjort.